Mit jelent az, hogy fanatizmus? Ki a fanatikus?

A legegyszerűbb magyarázat szerint a fanatizmus egy picike stimulánsra adott túlzott, óriási reakció.

Ha egy focimeccs első percében, mikor még csak egy-két passzolás történik valaki őrülten kiabál azt hiszem könnyű rámondani, hogy fanatikus rajongó. Fanatikusan reagál akkor is, ha nem történt semmi nagy ügy. Ha azonban az utolsó percben berúgott gólra az egész rajongótábor örömujjongásban tör ki percekig, az már nem fanatikus rajongás, mivel óriási volt a stimuláns. Ez már egy természetes emberi reakció, főleg a rajongók részéről.

Mikor Jézus személyét vizsgáljuk, ugyanezt a szempontot szükséges figyelembe venni. Ha kicsi vagy szinte semmi a stimuláns nagysága, akkor fanatizmus, ha azonban óriási a motiváció, akkor nem fanatizmus foglalkozni Jézus személyével.

Tények:

   Vizsgáljunk meg pusztán csak néhány tényt ezzel a történelmi személlyel kapcsolatosan. Nagyon hosszan lehetne tárgyalni a tényeket, de írásunk pusztán csak kóstolót szeretne adni a további kutatásokhoz.

  •    Sokkal több történelmi írásos feljegyzés létezik Jézusról, mint bárki másról az emberiség történelme során. Még akkor is rengeteg a történelmi írás róla, ha valaki a bibliai szöveg kéziratait teljesen elutasítja! Hát még akkor, ha azokat is figyelembe vesszük, mivel tudományos szempontból valós történelmi bizonyítékoknak számítanak!
  •    Jézus nevét minden nyelven ismerik az egész világon. A legismertebb történelmi személy! Ez elég nagy indíték ahhoz, hogy érdemes legyen foglalkozni a témával! 
  •    Több mint 500 millió ember meggyőződéssel állítja, hogy Jézus ma is él, és meg lehet Őt ismerni személyesen. Ezek az emberek mind fanatikusak, mivel foglalkoznak azzal a személlyel, akinek a neve a legtöbbször jelent meg nyomtatásban vagy kéziratokban egyaránt? Nem elég nagy a stimuláns?
  •    Ha igaz az, hogy Jézus ma is él, akkor egyedi esetről beszélünk. Mindenképpen elég nagy a motiváció arra, hogy mérvadó legyen foglalkozni a témával!

Mivel egyedi esetről beszélünk Jézus személyével kapcsolatosan több tekintetben is, ezért fel kell tennünk a kérdést: alapos-e a motiváció ahhoz, hogy normális dolog legyen gondolni erre a személyre? Elég nagy a stimuláns ahhoz, hogy természetes dolog legyen foglalkozni vele?

   A fanatizmushoz, amint fentebb említettük ahhoz van szükség, hogy stimuláns, vagyis alapos motiváció nélküli és túlzott legyen a reakció, de amint láttuk, Jézus esetében nem ez a helyzet.

– írta: Lídia, front-end fejlesztő –