Köszönöm az őszinte mondatot.

   A „nem tudom” egy beszédes kijelentés, mert azt mondja: én ugyan nem tudok erről semmit, de ez nem azt jelenti, hogy nincs. Tehát Jézus van, létezik, él, csak nincs ismeretem Róla – eddig. Az ismeret hiányát több módon meg lehet szüntetni…

   A „nem érdekel” azt is jelenti, hogy az adott valami – jelen esetben Jézus, mint Személy – értéke is ismeretlen. Ha van Valaki, akinek ismerete nagyon nagy érték és ezt tudom, ezen kívül megvan minden lehetőség, hogy megismerhetem, akkor bizony érdekel. Ha ezt nem tudom, nem érdekel, nem foglalkozom az adott értékkel és veszni hagyom. Jézus esetében nagy kár lenne.

   Eddig csak a címről, a mondatról beszéltünk, de most beszéljünk Jézusról.

Jézus egyszer – a történelem egy adott pontjában – hozzánk hasonló emberként élt itt a földön, erről számos történelemtudományi eszközökkel igazolt bizonyíték létezik és ezekről a bizonyítékokról mind könyvekben, mind a világ hálón találni is bőven. De ez csak egy része Jézus értékének és ismeretének. A másik rész az, hogy Ő Isten Fia, aki földi élete előtt is és azóta is él, ez egy döbbenetes állítás. Mielőtt ennek taglalásába kezdenénk, még valamiről beszélni kell.

Mi az egyén szerepe, mi az egyén akarata?

   Ez pedig az egyén szerepe, hozzáállása vagy másképp kifejezve, mi az egyén akarata. Mondom a példát: ha nem akarom elhinni, hogy ember járt a holdon, nincs az a bizonyíték mennyiség, ami erről meg tudna győzni. Valószínű azzal védekezem, hogy még kevés a felsorakoztatott bizonyíték, de legbelül mégis a nem akarás mozgat. Ha pedig hajlandó vagyok (akarom) elhinni, akkor – nem is meglepő – tárgyi bizonyíték nélkül is elhiszem. Talán összefoglalhatnánk úgy, hogy a bizonyítékok segítenek valamit hinni, de a döntés mégis csak az egyén feladata. Más részről, ha valaki dolgozott beosztottként, milyen bizonyítékot kért a főnőkétől munkába lépéskor? Bemutatták és kész. Ez csak azt mutatja, nagyobb tekintélytől nem szokás bizonyítást kérni, hanem tudomásul vesszük.

   Jézus – a Mindenható Isten Fia a legnagyobb Tekintély, ezt „csak” el kell hinni, mert azok, akik már ismerik Őt, elmondják. Ha elhiszem, Ő Maga ad bizonyítékokat, amelyek tovább erősítik a hitemet.

   Jézus, mint Isten, határtalan és korlátlan Úr mindenek felett és mégis tett egy „kirándulást” a fizikai kötöttségekkel rendelkező földi létbe a történelem egy pontján. Jogos a kérdés: ezt akkor miért? Mert szereti az embert, mindenkit, és ennek eszköze és egyben „bizonyítéka” a golgotai kereszten történt áldozat és az azt követő feltámadás (amire nagypénteken és húsvétkor emlékezünk). Ami ott, azon a kereszten történt, arra hétköznapi ember nem képes, de Jézus megtette helyettünk és úgy tekint ránk, mintha mi, egyénenként tettük volna – ez akkor érvényes, ha elhiszem. A hit – mint fogalom – sokakban fura érzést, gondolatot, sőt előítélet hordoz(hat) magában, pedig nem áll távol senkitől. Például hiszem, hogy a menetrend igaz, a buszsofőr képes elvezetni a járművet stb. tehát ha busszal utazni vágyom, úgy alakítom a teendőimet, hogy a menetrend szerinti időpontban ott legyek a buszmegállóban.

   Ugyanígy vagyok Jézussal is, elhiszem, hogy Ő Isten Fia, a cselekedeteimet pedig ez a hit befolyásolja, lesznek dolgok, amelyek fontosabbakká válnak és lesznek, amelyek hátrább sorolódnak!

Első lépésként mindenképp érdemes tudni Jézusról: Ő az Isten Fia, a világ Megváltója!

De az első lépést követheti több: Ő megismerhető! Elárulom, nagyon izgalmas Személy, Vele nem lehet unatkozni!

-írta Gyula, épületgépész mérnök-